Byggresan

Att bygga hus är ett ganska omfattande projekt och för många väldigt ansträngande att hantera på egen hand. Här försöker vi reda ut byggprocessens olika delar och vanliga begrepp. Är du osäker eller vill bolla lite idéer får du gärna ta kontakt med någon av Lundqvists villaexperter.

1. Prata med en säljare

Kanske har du redan förvärvat en tomt, eller så behöver du vägledning och guidning för att komma vidare. I vilket fall som helst är nästa steg att ta kontakt med en av Lundqvists experter.

Kontakta oss

2. Hus & tomt

Med ett nybygge följer många tankar, val och regler. Ibland behövs vägledning och ibland behövs inspiration. Här har vi samlat lite av de bästa tillvalen och inspirationen på ett och samma ställe.

Mer tips

3. Finansiering

För att skaffa dig en bra överblick vart kostnaderna ligger rekommenderar vi att du tar fram en så kallad produktionskostnadskalkyl. Klokt är även att ta kontakt med din bank för att diskutera eventuella finansiella tankar och möjligheter.

4. Bygglov

Att ansöka om bygglov kan ibland kännas både läskigt och svår. Vi finns här för att hjälpa er rätt. Här kommer lite tips och mer konkret info hur vi kan hjälpa er i bygglovsprocessen.

Läs mer

5. Tidsplan & beställning

När du har kommit så här långt är det hög tid att spika en tidsplan och göra klart beställningen med en av våra säljare.

Läs mer (Kundresan)

6. Entreprenad

Med Lundqvistmontage™ får du 10 års garanti på byggsatsen och merparten av dess monterade komponenter.
Här hittar du mer information!

Läs mer

7. Leverans

Ni har redan bokat en preliminär leveransvecka tillsammans med er säljare och när allt är packat och klart hos oss hör vår leveranssamordnare av sig till er och meddelar att byggsatsen är på väg.

8. Vad händer nu?

Tillträde och inflytt är en stor dag och ofta en stor milstolpe. Men som de flesta nybyggare vet är det inte här resan slutar utan ofta finns det en hel del kring tomt, gård och hus kvar. Vad händer nu? Och vad är bra att ta med sig?

1. Prata med en säljare

Kanske har du redan förvärvat en tomt, eller så behöver du vägledning och guidning för att komma vidare. I vilket fall som helst är nästa steg att ta kontakt med en av Lundqvists villaexperter.

 

Här kommer några konkreta tips på saker att ha med sig till första mötet med våra säljare:

  • Eventuell tomtkarta
  • Inspirationsbilder på hur ni tänker att slutresultatet ska se ut
  • Särskilda krav eller önskemål
  • Har ni färdiga ritningar får ni självklart skicka dessa till oss.

2. Hus & tomt

Det är lätt att man i ett tidigt skede fastnar för en viss husmodell. Problemet som kan uppstå i dessa fall är att det blir svårt att hitta en tomt som passar huset. Därför är det bra att börja med att identifiera vart du vill bygga och sedan hitta en husmodell som får ut det mesta av tomten och vice versa. Alltså, helst tomt före hus. 🙂

 

Tomtköpet

Utöver själva ”läget” är det bra att tänka på följande när det är dags för tomtköpet:

  • Vad får jag bygga på tomten? Finns det en detaljplan över området och hur påverkar det mig?
  • Vad är det för backe där huset är tänkt att stå?
  • Vem säljer tomten?
  • Finns det något pantbrev uttaget på fastigheten?

 

Huset

När det handlar om val av hustyp så måste man fundera över följande:

  • Vilken stil vill jag ha på huset? Funkis, Ladhus, Modernt, New England, Traditionell stil etc.
  • Hur många plan vill jag att huset ska ha? 1-plan, 1,5-plan, 1 och ¾-plan, 2-plan, sutteräng osv
  • Planlösningen, öppna stora ytor med högt till tak, eller lite mindre med högre mysfaktor.
  • Paneltyp, stående eller liggande panel? Ribbpanel, lockpanel eller z-panel? Finns mycket att välja på även här, men vi hjälper dig att reda ut vad som är vad.

3. Finansiering

Innan det kan bli aktuellt att bygga ett nytt hus måste man har klart med hur man ska finansiera sitt husbygge. För att skaffa dig en bra överblick vart kostnaderna ligger rekommenderar vi att du tar fram en så kallad produktionskostnadskalkyl. Det här kan låta tjorvigt och aningen svårt, med många nya begrepp, men vi ska försöka reda ut allt här och lotsa dig fram längs vägen. 😊

 

1. Budgetera inte bara för ditt husbygge
När du budgeterar för ditt husbygge – tänk på att även räkna in kostnader för bygglovsansökan, eventuella tilläggskostnader, kontrollansvarig och besiktningsman, arbete med trädgården, eventuell dagvattenhantering samt eventuella anslutningsavgifter för vatten och avlopp med mera.

 

2. Lån för att köpa tomt
För att finansiera tomtköpet kan du ta ett vanligt fastighetslån från banken. Lånen är ungefär likadant upplagda som bostadslån med amortering och ränta. Har du bara lösa planer på ett framtida bygge kan ett privatlån vara bra. Ett privatlån har ingen tidsgräns för när bygget måste börja eller vara klart.

 

3. Byggnadslån när du ska bygga hus
Behöver du låna för att bygga ett nytt hus eller för en ombyggnad? Då ska du ansöka om ett speciellt byggnadslån, även kallat byggnadskreditiv. Det skiljer sig från vanliga bolån och finns inte hos alla banker. Förutom att kontantinsatsen skiljer sig får du inte ut hela beloppet på en gång. Pengarna betalas i stället ut vartefter du betalar entreprenörernas fakturor.

 

4. Lagfart
När du skrivit under köpehandlingarna för fastigheten du just köpt – ta ekonomisk höjd för lagfart och pantbrev. Lagfarten är ditt bevis för att du är ägare av ett hus eller tomt. Den används exempelvis av banker som underlag när du ska ta ett lån eller av mäklare om du ska sälja.

 

5. Pantbrev för tomt
När du har din lagfart måste du ta ut pantbrev för att ta ut lån. Det är bankens säkerhet. Köper du en tomt måste du ta ut ett nytt pantbrev. Brevet som ligger till grund för säkerheten måste ha minst samma belopp som lånet avser. Att ta ut pantbrev innebär även det en kostnad. Här kan du läsa hur pantbrev fungerar.

 

6. Byggkreditiv
Under byggnationen kan det uppstå löpande utgifter. För att täcka dessa kostnader under byggtiden behöver du sannolikt ansöka om ett byggkreditiv. Det är en temporär finansieringslösning med förutbestämd ränta som hjälper dig att hantera dessa utgifter. När bygget är färdigt kan byggkreditivet omvandlas till ett bolån med förmånligare villkor.

 

7. Förhandsvärdering
För att hjälpa banken att bestämma hur mycket pengar de vågar låna ut till ett husbygge måste de på något sätt få en värdering på vad huset kommer att vara värt när det står färdigt. Den här förhandsvärderingen löser du genom att ta kontakt med en lokal fastighetsmäklare.

 

8. Slutvärdering
Nu när ditt nya hus är klart är det dags för en slutvärdering inför din mäklarkontakt. Den här värderingen avgör vanligtvis det belopp du kan låna från banken. Oftast bör den inte skilja sig mycket från den tidigare förhandvärderingen ni kommit överens om

4. Bygglov

Innan man påbörjar ett bygge måste du kolla upp vad som får byggas på fastigheten. I de flesta fallen kommer det att krävas att du skickar in en bygglovsansökan till din kommun. Bygglovsprocessen är många gånger väldigt smidig och enkel, men i vissa fall kan det bli lite snårigt och långdraget. Hos Lundqvist hjälper vi dig genom den processen, främst via tydliga och korrekt framtagna handlingar.  Vilka handlingar som behövs till just ditt byggprojekt kan variera beroende av vad du ska bygga, men i de flesta fallen krävs:

  • Fasadritningar: Ritningar som visar byggnadens utvändiga utförande, fasader, fönster, dörrar, takfall etc. Samtliga fasader som berörs ska redovisas och om marknivåerna kommer att förändras ska normalt sett även dess nuvarande och blivande marklinjer ut till tomtgräns ritas in. De olika fasaderna ska ”namnges” med väderstreck. Exempelvis ”Fasad mot öster”.
  • Sektionsritning: En ritning i genomskärning som visar våningshöjder och taklutning.
  • Planritning: Måttsatt ritning över ytterväggar och rummens fördelning i huset.
  • Situationsplan: Tomtkarta där byggnaden ska ritas ut för att visa placering på tomten samt sockelhöjden.

 

Om du vill fördjupa dig mer kring bygglovet kan du läsa mer här.

 

När man läser kring bygglovsprocessen förekommer en hel del begrepp som kan kännas främmande, här listar vi och reder ut några av dessa begrepp:

  • Byggherre:  I ett byggprojekt behöver det finnas någon som ansvarar för att alla lagar och byggregler följs under byggets gång. Den här personen kallas för byggherre och är i de flesta fallen (men inte alltid) du som äger fastigheten och har dragit igång byggprojektet. I lagens mening är byggherren, ”den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings-, eller markarbeten.
  • KA (kontrollansvarig): I många fall vill kommunen att byggherren ska utse en KA. Det här är en sakkunnig person som hjälper dig att säkerställa att alla moment under byggnationen följer gängse regler och förordningar. En av uppgifterna som en KA ofta får ta sig an, är att ta fram en kontrollplan och säkerställa att alla inblandade följer denna och sköter sina egenkontroller. 
  • Kontrollplan: En kontrollplan är ett dokument som ska säkerställa att de tekniska egenskaperna i byggnationens olika moment följer gällande regler och rekommendationer. Planen upprättas många gånger av kontrollansvarig och säkerställer att egenkontroller utförs längs byggnationens gång.
  • Detaljplan: En detaljplan är ett juridiskt bindande kontrakt som säger hur ett specifikt markområde får användas och utvecklas. Man kan säga att detaljplanen sätter spelreglerna för hur exempelvis det hus du vill bygga får utformas. Det kan handla om byggnadens höjder, taklutning, antal våningsplan, byggyta eller fasadfärg. Normalt består en detaljplan av en plankarta, planbestämmelser och en planbeskrivning.

5. Tidsplan & beställning

När du har kommit så här långt är det hög tid att spika en tidsplan och göra klart beställningen med en av våra säljare. Leveranstiden kan vara väldigt varierande beroende av när beställningen kommer in samt hur hög beläggningen i fabriken är just vid tillfället. I normala fall är en leveranstid på byggsatsen inom 6-8 månader en realistisk måttstock, men dock ingen säkerhet. Vilken typ av avtal som skrivs beror på projektets omfattning och görs upp i samspråk med din säljkontakt hos oss.

6. Entreprenad

Med Lundqvistmontage™ får du 10 års garanti på byggsatsen och merparten av dess monterade komponenter.
Här hittar du mer information om hur du bygger ihop byggsatserna. Sen kan du själv göra en bedömning om du vill montera på egen hand eller låta oss på Lundqvist Trävaru projektleda ditt bygge.

7. Leverans

Ett skepp kommer lastat med.. din byggsats! Bara nästan, byggsatsen lastas från vår fabrik i Piteå på lastbil med släp på 25 meter. Ni har redan bokat en preliminär leveransvecka tillsammans med er säljare och när allt är packat och klart hos oss hör vår leveranssamordnare av sig till er och meddelar att byggsatsen är på väg. Inför leveransen finns det en del saker som behöver säkerställas för att leveransen ska ske så smidigt som möjligt.

 

  • Lossning: Våra fraktpriser är utan lossning som standard, vilket innebär att ni själva ansvarar för att lossa byggsatsen och för det rekommenderar vi en hjullastare med gafflar som klarar minst 3 ton. Vill ni hellre att vi sköter detta åt er så kan man tillsammans med sin säljkontakt lägga till lossning.
  • Vändbar lossningsplats: Lastbilen behöver utrymme att vända utan att behöva backa. Om detta inte är möjligt där lossningen är planerad behöver man hitta en alternativ lossningsplats i närheten, byggsatsen får sedan lyftas resterande bit med hjälp av kranbil eller hjullastare.
  • Yta: Det är viktigt att det finns en tillräckligt stor yta på din tomt för byggsatsen att lastas ner på. En hjullastare behöver också kunna tömma lastbilen från sidan, detta innebär att lastbilen måste kunna placeras för att möjliggöra detta.

8. Vad händer nu?

Nu är det kanske dags att tänka utemiljö? Det finns många roliga projekt att starta upp utvändigt och ”knyta ihop säcken” kring husbygget! Här hittar du lite tips och trix som kan vara hjälpsamma när ni tar er an utsidan.

Uteplats
Här finns det många alternativ! Klassisk trall eller kanske lägga plattor eller grusa? För altaner kan det krävas bygglov, så om ni inte redan ritade in er altan vid bygglovsansökan för ert hus, kan ni behöva göra en ny ansökan. Så börja med att kolla med din kommun vilka krav som finns.

Garage eller carport
Nämen ännu en grej vi faktiskt är experter på! Vi kan massor om garage och carports och hjälper dig gärna att planera ihop något.

Trädgård och planteringar
Hur ska man bäst planera sin trädgård så hela familjen trivs? Även här är det läge att fundera på familjens behov och kanske viktigast av allt: Rom byggdes inte på en dag, och inte heller din trädgård! Låt det ta lite tid, och ja, låta den växa fram. Här är några tips längst vägen:
  • Hur ser er familj ut? Vilka ytor behöver exempelvis barnen?
  • Hur mycket tid vill du lägga på din trädgård? Att hålla efter rabatter och odlingar tar mycket tid, det kan vara bra att börja i liten skala för att känna efter och inte minst för att

 

Fick du byggmaterial över?
Då har vi har tips till dig! Här hittar du massa förslag på vad du kan göra med ditt överblivna byggmaterial!
  • Takpannor– perfekta för att göra en avgränsning mot rabatten, kanske enklare uttryckt, en rabattkant! Eller varför inte använda pannorna som vinställ?
  • Panel – Passa på att klä in något som kan knytas ihop med huset. Tillexempel ett insynsskydd vid altanen eller varför inte bygga en snygg förvaringslåda för dynor eller uteleksaker?
  • Regelvirke – sittbänk, brevlådeställ, fågelholk, odlingslåda eller om du har mycket material över, ett utekök!
Innan du påbörjar något projekt är det viktigt att se till att materialen är säkra att använda och att du har rätt verktyg för uppgiften. Att återanvända byggmaterial inte bara minskar avfall utan kan också vara ett roligt och kreativt sätt att skapa funktionella och dekorativa föremål för ditt hem eller trädgård.

BEGÄR OFFERT

Fyll i dina uppgifter så kommer vi att kontakta dig!